مقدمه : نگهداری مناسب بهداشت دهان یک فاکتور مهم در سلامتی است. امروزه مسواک ها به طور شایع برای نگهداری بهداشت دهان و جلوگیری از بیماری های دندانی استفاده می شود. اما متأسفانه نحوه نگهداری از مسواک مورد غفلت قرار میگیرد . هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط نحوه نگهداری مسواک و محتوای میکروبی آن می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی پس از انتخاب ۶۰ نفر داوطلب سالم بر اساس معیارهای ورود و خروج، داوطلبین بر اساس پرسش از آنها درباره نحوه معمول نگهداری مسواک (اتاق خواب، حمام و دستشویی) به سه گروه ۲۰ نفری تقسیم شدند.
از داوطلبین هر گروه خواسته شد که از مسواک های تحویل شده جهت مسواک زدن یک بار در روز استفاده نمایند و مسواک پس از یک ماه توسط محقق جمع آوری گردید، سپس مسواک دوم در اختیار داوطلبین قرار گرفت و سه ماه بعد جمع آوری گردید. سپس مسواک ها جهت کشت و بررسی به آزمایشگاه ارسال شد. بریستل های مسواک در یک میلیمتر از محیط کشت Bhi broth شسته شده و مایع حاصل شده را در دو محیط کشت Mac conkey برای باکتری های گرم منفی و blood agar و شکلات آگار برای باکتری های گرم مثبت کشت داده شد. سپس تعداد کلونی های میکروارگانیسم ها از لحاظ وجود استرپتوکک موتان، کاندیدا آلبیکنس، سودوموناس، کلبسیلا، استافیلوکک طلایی Ecoli شمرده شده و سپس در هزار ضرب گردید. داده ها در نرم افزار 18 SPSS و با استفاده از تست کروسکال والیس آنالیز گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد در ماه اول و سوم بین گروههای مختلف از نظر تعداد میکروارگانیسم ها ارتباط آماری معنی دار وجود دارد 0.014=p-value مسواکهایی که در حمام نگهداری می شدند بیشترین بار میکروبی را داشتند.
نتیجه گیری : مسواک های نگهداری شده در حمام، پس از ۳ ماه بیشترین میزان آلودگی میکربی را دارا بودند. طبق یافته های این مطالعه بدترین محل نگهداری حمام و مناسب ترین محل جهت نگهداری مسواک ها اتاق خواب می باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |